Várady József posztumusz díszpolgár

Fajder Gábor polgármester beszéde, melyet Várady József posztumusz díszpolgárrá avatásán mondott el:

„Tőlünk több száz kilométerre is, ha kiderült, hogy kondóiak vagyunk, sokszor az volt az első megjegyzés, hogy „de hát ott Várady József a lelkipásztor”.

A hétköznapi emberek életét szinte teljesen kitölti a munkája és a családja, de az ő munkája 46 évig HIVATÁS volt, HIVATÁS a javából. Hiszem, hogy a papi szolgálatból adódó keresztelések, konfirmációk, esketések, temetések nem merítették ki ezt a munkát.

Még emlékezhettünk rá gyermekkorunkból, hogy a parókia kertjében nevelgette az anyák napi tulipánokat. Itt láthattuk először az akkor nagyon ritkaságnak számító fekete tulipánt.

Jóleső érzés volt sokunknak, ha „nagybeteg” volt a családban és meglátogatta, vagy egy hirtelen, tragikus, feldolgozhatatlan haláleset után otthonukban vigasztalta a gyászolókat.

De nem csak a lelkipásztorunk volt, hanem nagy tudású ember is, aki az ország református templomairól írt könyveivel maradandót alkotott. Rengeteget utazott, sok helyen megfordult és kis falunk hírét még a tengerentúlra is elvitte.

1996-ban megjelent könyvében megírta a kondói református egyház történetét. Olyan fényképeket, dokumentumokat kutatott fel, aminek sokan még a létezéséről sem tudtak.

Neki köszönhetően ismerhetik meg gyermekeink rég eltávozott déd- és ük nagyszüleiket, képet kaphatnak egy rég letűnt korról, s azokról az emberekről, akik előttünk jártak itt.

Ez a könyv minden kondói ember öröksége. Ahogy a címer is, amit az ő kérésére és útmutatása alapján alkottak meg, és ma is KONDÓ hivatalos címereként használunk.

Várady József tiszteletes úr olyan ember volt, aki tartalmas életet élt. Sokaknak segített a faluban, s nem várt érte köszönetet. Rengeteg napot áldozott az életéből arra, hogy támogatókat keressen az új parókia felépítéséhez, vagy a templom felújításához.

Szívvel lélekkel kondói volt. A falu minden lakóját családtagnak tekintette, békességre és egymás szeretetére kért minket.

A gondjait vívódásait nem láthattuk, azzal ő birkózott meg, nekünk csak a végeredmény jutott. A szép parókia, a felújított templom, a 46 és SZOLGÁLAT.

Ezt a szolgálatot köszönjük meg, sajnos csak halála után, a Posztomusz Díszpolgári címmel.”

Kelt: Kondó, 2013. 03. 15.